Στολές ΧΠ
Home

 

                  

Επίσης προχωρήσαμε και στην κατασκευή στολών ΠΒΧ πολέμου, με χρήση της τεχνολογίας της γνωστής στολής χημικού πολέμου SARATOGA του γερμανικού οίκου BLUECHER. Η στολή αυτή έχει πωληθεί σε ποσότητες άνω των 3.000.000 τεμ. σε πάνω από 25 χώρες σε όλο τον κόσμο και είναι η στολή όλων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Επίσης με τη στολή αυτή προστατεύτηκαν οι δυνάμεις της ΔΑΟΑ στους ΟΑ 2004! 

Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της στολής είναι πως μπορεί να φοριέται επί 45 ημέρες και να πλυθεί 6 φορές («πολυφορέσιμη στολή») χωρίς να χάσει την προβλεπόμενη 24-ωρη προστασία της.  

Αυτό είναι πολύ σπουδαίο εφοδιαστικά, γιατί η στολή ΠΒΧ προστασίας φοριέται με την απειλή ΠΒΧ όπλων και όχι με τη χρήση τους, όπως η προσωπίδα. Έτσι το στράτευμα παραμένει επί πολλές ημέρες φορώντας συνεχώς τη στολή ΠΒΧ (η στολή αυτή φοριέται αντί για τη φόρμα μάχης), οπότε με τη στολή SARATOGA αρκούν δύο μόνο ζεύγη στολών ανά στρατιώτη για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε απειλή ΠΒΧ επίθεσης επί 45 ημέρες.  

Αντιθέτως στολές παλαιάς τεχνολογίας αυτοκαταστρέφονται από τον ιδρώτα του στρατιώτη σε 6 ώρες φορέματος, και χωρίς να έχουν έρθει σε επαφή με χημικά (δεν πρέπει να συγχέονται οι έννοιες «φόρεμα» και «χρήση»). Έτσι με τέτοιες στολές («μονοφορέσιμες») απαιτείται να φοριέται  νέα στολή κάθε μέρα, ανεξαρτήτως του αν έχει χρησιμοποιηθεί σε χημικά ή όχι!!!

 Παράλληλα ένας εχθρός, που γνωρίζει το μειονέκτημα της «μονοφορέσιμης» στολής και που ο ίδιος χρησιμοποιεί «πολυφορέσιμες» στολές, αρκεί να σταθεί απέναντί σου σε συνθήκες απειλής ΠΒΧ ουσιών για 3-4 ημέρες, ώστε να αυτοκαταστραφούν όλες οι «μονοφορέσιμες» στολές προστασίας του κάθε στρατιώτη σου (προβλέ­πονται 3 στολές ανά στρατιώτη)! 

 

Όλα τα υλικά της ελληνικής στολής SARATOGA-GR (εσωτερικό και εξωτερικό ύφασμα, γάντια και καλύμματα μποτών) και η ραφή της είναι ελληνικής κατασκευής. Επίσης οι έλεγχοι ποιότητας (με χρήση χημικών πολεμικών ουσιών σε πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο του κατασκευαστή της, όπως προβλέπει σαν όρο απαράβατο και η αντίστοιχη απαίτηση του ΓΕΣ) θα γίνονται στις εγκαταστάσεις μας.

 Έτσι η μόνη φάση παραγωγής που θα γίνεται στο εξωτερικό θα είναι η επικόλληση των σφαιριδίων του άνθρακα στο (ελληνικό) ύφασμα-φορέα (και με αντίστοιχη υποχρέωση του ξένου οίκου για αγορά ελληνικού υφάσματος, γαντιών και μποτών για παραγγελίες του). Αναλυτικότερα ο συνδυασμός των υλικών κατασκευής της στολής αποτελείται από:

1.         Ένα ύφασμα – φορέα (αυτό που έρχεται σε επαφή με το σώμα, συνήθως βαμβακερό),

2.         Το στρώμα ενεργού άνθρακα, που στη στολή SARATOGA, με βάση παγκόσμια πατέντα, είναι υπό μορφή μικροσφαιριδίων που έχουν συγκολληθεί με ειδικό τρόπο επάνω στο ύφασμα αυτό,

3.         Την επικάλυψη του στρώματος των σφαιριδίων με λεπτότατο ανύφαντο ύφασμα (vlies) για την καλλίτερη προστασία τους και τέλος

4.         Το εξωτερικό ύφασμα παραλλαγής, που είναι και αυτό ειδικών προδιαγραφών σε ό,τι αφορά την αεροδιαπερατότητα, δυσφλεκτότητα, υδροφοβία, ελαιοφοβία, τρόπο ύφανσης, αντοχές κλπ. 

Ο σκοπός της ύπαρξης των μικροσφαιριδίων είναι:

  •  να υπάρξει μεγάλη ποσότητα ροφητικού υλικού ανά τετρ. μέτρο υφάσματος στολής και

  • το ροφητικό αυτό υλικό να μην μπορεί να βγεί με πλύσιμο κλπ!

Για να εξασφαλισθεί δε ο αερισμός της στολής τοποθετείται η κόλλα (που συγκολλά τα σφαιρίδια στο ύφασμα – φορέα) μόνο ανάμεσα στο σημείο επαφής του κάθε μικροσφαιριδίου με το ύφασμα.  

Έτσι το στρώμα των μικροσφαιριδίων απορροφά τα τοξικά αέρια, ενώ η υπόλοιπη επιφάνεια του υφάσματος, που λόγω του τρόπου «σφαιρικής πυκνότατης επαφής» των μικροσφαιριδίων μεταξύ τους παραμένει ελεύθερη, επιτρέπει να εισέρχεται ο καθαρός αέρας και να εξέρχεται ο υδρατμός του σώματος του στρατιώτη, προστατεύοντας τον από τη θερμική καταπόνηση που δημιουργεί μία τέτοια στολή: 

Σχέδιο με τον συνδυασμό των βασικών υλικών: Ύφασμα φορέα / κόλλα (το ράστερ)  / σφαιρίδια / ύφασμα παραλλαγής.

Φωτογραφία με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, που δείχνει την πυκνή επαφή των σφαιριδίων μεταξύ τους, στο ύφασμα - φορέα.

Λεπτομέρεια από τη συγκόλληση των σφαιριδίων, που δείχνει τον «στυλίσκο συγκόλλησης» του σφαι­ριδίου στο ύφασμα – φορέα.

 

Στο σημείο αυτό τονίζουμε την ιδιαίτερη σημασία που πρέπει να δοθεί στη διενέργεια τελικών ελέγχων διάτρησης μίας πλήρους στολής σε αέρια κατά την παραλαβή (όπως απαιτεί και το ΓΕΣ). Οι έλεγχοι αυτοί αποβλέπουν στον εντοπισμό τυχόν τοπικής αστοχίας του υφάσματός της στολής, και ανεξάρτητα του αν το υλικό της έχει ήδη ελεγχθεί σαν Α’ ύλη από τον κατασκευαστή του. (Το ότι ελέγχουμε την πυρίτιδα δεν σημαίνει ότι δεν θα ελέγξουμε και τα πυρομαχικά  που φτιάχτηκαν με αυτή! Και με αυτό το σκεπτικό διενεργούνται φυσικά και αυστηρότατοι αντίστοιχοι έλεγχοι και κατά την παραλαβή των φίλτρων για τις προσωπίδες ΠΒΧ πολέμου, παρ΄ όλο που έχει ελεγχθεί κατά την παραγωγή του και ο αντίστοιχος Ενεργός Άνθρακας που χρησιμοποιείται σε αυτά).

 

Τέτοιοι λόγοι αστοχίας μίας πλήρους στολής ΠΒΧ πολέμου κατά την ραφή της είναι:

  • από διπλορραφή στο ίδιο μέρος, που δημιουργεί οπές,

  • από τυχόν διορθωτική ραφή στην κύρια επιφάνεια της στολής και όχι μόνο περιμετρικά,

  • από  κακομεταχείριση του υλικού της κατά το ράψιμο (τράβηγμα κλπ), που κατέστρεψε την πυκνότητα του υφάσματος στο σημείο αυτό,

  • από υλικό κατεστραμμένο τοπικά από τυχόν υγρασία (ιδίως στην περίπτωση υλικού παλαιάς τεχνολογίας που δεν αντέχει σε ύγρανση),

  • από χρήση παλαιάς παρτίδας υλικού στολής κατά την ραφή τους κλπ.

Μία τέτοια περίπτωση αποδεικνύεται και από τις κάτωθι φωτογραφίες ελέγχου ξένης στολής ΠΒΧ πολέμου, που έγιναν μέσα σε θάλαμο αερίων. Προς τούτο μέσα από τη στολή φορέθηκε ένα ολόσωμο ειδικό εσώρουχο, εμβαπτισμένο με αντιδραστήριο που έδινε χρωματική ένδειξη στην επαφή του με υπερίτη. Έτσι διαπιστώθηκαν περιοχές διάτρησης της στολής από τον υπερίτη, που παρουσιάζονται κατωτέρω με κόκκινο χρώμα: 

Το ειδικό εσώρουχο, εμποτισμένο στο αντιδραστήριο για τη χρωματική ένδειξη.

Έλεγχος στεγανότητας πλήρους στολής με προσομοίωση κινήσεων.

Έλεγχος στεγανότητας πλήρους στολής με προσομοίωση μετωπικού ανέμου!

Περιοχές της στολής που παρατηρήθηκε διάτρηση από αέρια, και μάλιστα σε μεγάλη επιφάνεια.