Μάσκες & Φίλτρα
Home

 

                  

α. ΠΡΟΣΩΠΙΔΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΤΡΑ ΧΗΜΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Με τις δυνατότητές μας αυτές, και με το δικό μας Know-How στην κατασκευή προσωπίδων και φίλτρων, η εταιρεία μας ανέπτυξε το 1960 μια προσωπίδα Χημικού Πολέμου για τον ΕΣ (προσωπίδα «Β-3»).Ιδιαίτερη τεχνολογική ανάπτυξη στα είδη αυτά εξασφαλίστηκε μετά το 1975, οπότε ανέλαβε τη διεύθυνση της εταιρείας ο κ. Άγης Αναρ­γύρου, υιός του ιδρυτή κ. Αντωνίου Αναργύρου, και διπλωματούχος Χη­μικός του Πολυτεχνείου Ζυρίχης (ΕΤΗ).

Συνεχίζοντας το κατασκευαστικό της έργο η εταιρεία παρουσίασε έτσι το 1988 στη διεθνή έκθεση DEFENDORY

  • τη νέα της Μάσκα Χημικού Πολέμου “COBRA” και
  • το νέο της Φίλτρο Χημικού Πολέμου “SUPERCOMBI NBC”.

 Και τα δύο προϊόντα σχεδιάσθηκαν και κατασκευάσθηκαν τα βιομηχανικά τους πρότυπα:

  • βάσει των επισήμων προδιαγραφών του ΓΕΣ, και
  •  με σχεδιασμό αντίστοιχο άλλων διεθνώς αναγνωρισμένων ειδών (Γερμανίας, Ισραήλ, Ελβετίας κλπ) και
  • με αυτοχρηματοδότηση που ξεπέρασε τα 120.000.000 Δρχ.

 Ακολούθως πιστοποιήθηκαν το 1991 από την ΥΠΟΒΙ, κατόπιν αναλυτικών ελέγχων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τα είδη αυτά παρουσιάσθηκαν σε όλα τα διεθνή περιοδικά του αμυντικού τύπου και στον Οδηγό JANE’S, και θεωρούνται από τα καλλίτερα του είδους τους!

Έλεγχος στεγανότητας της προσωπίδας COBRA, βάση των προδιαγραφών του ΓΕΣ (μέτρηση με πιστοποιημένο όργανο, σε τυποποιημένη κεφαλή, και σε καθορισμένη υπερπίεση και υποπίεση).

 Με την προσωπίδα COBRA η εταιρεία ΒΙΑΝΑ συμμετείχε σε διεθνή διαγωνισμό του ΓΕΣ για την προμήθεια προσωπίδων ΠΒΧ Πολέμου ελληνικής κατασκευής, και ανακηρύχθηκε μειοδότρια. Εν συνεχεία υπογράφτηκε 5-ετής σύμβαση, η οποία και εκτελέσθηκε με απόλυτη επιτυχία! Ως εκ τούτου αυτή τη στιγμή υπάρχουν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις άνω των 120.000 προσωπίδων και 240.000 φίλτρων ελληνικής κατασκευής και το ανωτέρω πρόγραμμα συνεχίζεται. 

Επίσης αναπτύξαμε μία σειρά από πολύ χρήσιμα παρελκόμενα της προσωπίδας COBRA, κατόπιν αντιστοίχων αιτήσεων του ΓΕΣ, που παρουσιάζονται κατωτέρω:

ΣΥΣΤΗΜΑ ΛΗΨΗΣ ΥΔΑΤΟΣ

Το σύστημα λήψης ύδατος α­ποτε­λείται από στομίδα, βαλβίδα ύδατος εξωτερικό συνδετικό σωλήνα και ειδικό πώμα του στρατιωτικού υδροδοχείου με κατάλληλη βαλβίδα τροφοδοσίας.

ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΑ ΓΥΑΛΙΑ

Η προσωπίδα μπορεί να εφο­δια­στεί και με διορθωτικά γυαλιά (COBRA-GLASS), που προσαρμόζονται σε ειδική υποδοχή που υπάρχει ανάμεσα στις ομματοθυρίδες.

ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ

Για την επικοινωνία στο πεδίο υπάρχει ένα ειδικό σετ κεφαλής μικροφώνωνακου­στικών (COBRAPHON), που συνδέεται με τον ασύρματο του μαχητή ή του άρματος (head set).

ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΦΩΝΗΣ

Ένας ειδικός ενισχυτής φωνής (COBRAVOX) μπορεί να κουμπωθεί στη φωνητική έξοδο, για να ενισχύει την ένταση της φωνής του χρήστη, ώστε να ακούγονται τα παραγγέλματα!

 

Tο σημείο τοποθέτησης του φίλτρου 

Έχει χυθεί πολύ μελάνι σχετικά με το ιδανικό μέρος τοποθέτησης του φίλτρου στην προσωπίδα: Στο ένα πλάι, ή και στα δύο πλάγια (διπλό φίλτρο), ή μπροστά, ή στην πλάτη και σύνδεση με την προσωπίδα με σπειροειδή σωλήνα επάνω από τον ώμο, ή μέσα στο σακίδιο και σύνδεση με την προσωπίδα με σωλήνα στο στήθος (βλ. αγγλικές προσωπίδες Β’ Παγκ. Πολέμου) κλπ.

Ως εκ τούτου εμείς ακολουθήσαμε τον σχεδιασμό της γερμανικής και ισραηλινής προσωπίδας, δηλαδή χωρών με μεγάλη εμπειρία στο θέμα αυτό, και τοποθετήσαμε το φίλτρο μπροστά. Το σκεπτικό αυτό, ως και τα μειονεκτήματα των βασικών άλλων σχεδιασμών, παρουσιάζονται κατωτέρω: 

<

 

Το φίλτρο στο ένα πλάι δεν εξασφαλίζει συμμετρία βάρους και η προσωπίδα θα γείρει στο πλάι κατά τη διάρκεια μίας άσκησης (φωτογραφία από πραγματική άσκηση!!!).

Επίσης η θέση του φίλτρου στο πλάι της προσωπίδας είναι δεδομένη και δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε στάση του σκοπευτή.

Το διπλό φίλτρο δημιουργεί διπλή εφοδιαστική υποστήριξη και δεν είναι συμβατό με το σπείρωμα κατά ΝΑΤΟ (είναι κουμπωτό). Έτσι δεν εξασφαλίζεται ούτε το NLSE (NATO Logistics Stocks Exchange) ούτε το MES (Mutual Εmergency Support) σε περίπτωση εμπόλεμης κατάστασης και επείγουσας προμήθειας φίλτρων από άλλη χώρα.

Παράλληλα παρατηρείται μία συνεχής αύξηση των απαιτήσεων των χρηστών, ώστε το φίλτρο να προστατεύει όχι μόνο από ΧΠΟ αλλά και από Βιομηχανικές Τοξικές Ουσίες, Μονοξείδιο του Άνθρακα κλπ.

Έτσι απαιτούνται ολοένα και μεγαλύτερα φίλτρα, που λόγο διαστάσεων και βάρους μπορούν να τοποθετηθούν μόνο μπροστά στη προσωπίδα.

Ως εκ τούτου στην προσωπίδα COBRA το φίλτρο τοποθετήθηκε συμμετρικά μπροστά.

Στη μπροστινή αυτή θέση βρίσκεται το φίλτρο και στις προσωπίδες των στρατών Γερμανίας, Αυστρίας, Βελγίου, Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας, Ελβετίας, Ισραήλ, Ιράν, Ιράκ, Ρωσίας, Ιαπωνίας, Ταϊβάν κλπ.

 

Προς τούτο, και για την καλύτερη αντίληψη προσωπίδων με διάταξη φίλτρου ως η δική μας, παρουσιάζουμε ορισμένους από τους τύπους αυτούς:

Γερμανική πανοραμική προσωπίδα για χρήση  από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τη χημική βιομηχανία.

Η εν χρήσει προσωπίδα του γερμανικού στρατού Μ-65 (είναι ίδιου σχεδιασμού με την COBRA και χρησιμοποιείται και από την Αυστρία, Ιράκ κλπ).

Η ρώσικη προσωπίδα.

Η νέα προσωπίδα του ιταλικού στρατού (για τον σχεδιασμό της το ιταλικό ΥΠΕΘΑ ενδιαφέρθηκε για τα σχέδια της COBRA).

 

Παρ΄ όλο που το κλασσικό σχέδιο προσωπίδας είναι αυτό με το φίλτρο συμμετρικά μπροστά, η εταιρεία μας είναι σε θέση να αναπτύξει προσωπίδες με φίλτρο σε οποιαδήποτε θέση, για ειδικές εφαρμογές ενός πελάτη.

Προς τούτο όλα τα καλούπια (μήτρες) είναι σχεδιασμένα ψηφιακά, και κάθε αλλαγή στον σχεδιασμό τους δεν παρουσιάζει κανένα κατασκευαστικό πρόβλημα!

 

 Η σκόπευση με την προσωπίδα COBRA

 

Με το φίλτρο στο μπροστινό και κάτω μέρος της προσωπίδας εξασφαλίζεται και η εφοδιαστική υποστήριξη με οποιοδήποτε είδος φίλτρου με σπείρωμα κατά ΝΑΤΟ, και η σωστή θέση της προσωπίδας στις ασκήσεις.

Επίσης η σκόπευση με την προσωπίδα COBRA είναι εύκολη, γέρνοντας ελαφρά το πρόσωπο επάνω στη σκοπευτική γραμμή, όπως δείχνει η φωτογραφία.

Στη στάση αυτή η παρειά του σκοπευτή ακουμπά στο όπλο, χωρίς να εμποδίζεται από το φίλτρο, που βρίσκεται στο κάτω μέρος της προσωπίδας.

Αυτή η στάση σκόπευσης αποδείχθηκε και με πραγματικές βολές, δεδομένου ότι ο Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας μας Κος Αναργύρου, που ανέπτυξε αυτή την προσωπίδα, έχει χρυσό μετάλλιο στις βολές όπλων πεζικού και ως εκ τούτου το θέμα της σκόπευσης με την προσωπίδα έχει εξεταστεί πλήρως.

Για να αντιμετωπιστεί όμως και κάποια ειδική περίπτωση που α­παι­τεί τη στροφή του φίλ­τρου στο πλάι για ευκολότερη σκό­πευση, αναπτύξαμε έναν ει­δικό γωνιακό σύνδεσμο (COBRACORNER).

Αυτός βιδώνει στη βαλβίδα εισπνοής της προσωπίδας και επιτρέπει να γυρίζει το φίλτρο σε οποιαδήποτε θέση και σε οποιοδήποτε πλάι (αριστερά – δεξιά), χωρίς να χρειάζεται να ξεσφίξει ο σκοπευτής το περικόχλιο που στερεώνει τον γωνιακό σύνδεσμο στην προσωπίδα. Έτσι ο σκοπευτής μπορεί να τοποθετήσει το φίλτρο του στην καταλληλότερη θέση για τη στάση σκόπευσης που επιλέγει.

 

 

Απεναντίας η σκόπευση με προσωπίδα με διπλά φίλτρα απαιτεί μεγαλύτερη κλίση της κεφαλής, ώστε το φίλτρο που βρίσκεται στην παρειά σκόπευσης να περάσει κάτω από την σκοπευτική γραμμή.

Το πρόβλημα αυτό φαίνεται εμφανέστερα αν παρατηρήσει κανείς το πόσο εξέχουν ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΑΡΕΙΕΣ τα φίλτρα μιας τέτοιας προσωπίδας!